Over knikkerbanen en jongeren in tijden van Corona

Jelle Bakker (Nijmegen), een vriendelijke en sympathieke jongeman, heeft samen met zijn broer Dion een bijzondere hobby. Ze ontwerpen knikkerbanen die ze wereldkundig maken via hun YouTube kanaal. Ze hebben duizenden volgers en vele betalende abonnees. Ze zijn ook de bedenkers van MarbeLympics, de Olympische spelen voor knikkers. Jelle heeft autisme en is gefascineerd door knikkers. Hij ontwerpt deze banen al vanaf zijn tiende. De broers hebben er een interessant verdienmodel van gemaakt. Jelle die voordien een Wajong-uitkering had, kan er nu van leven. Dat hij zijn “stoornis” heeft weten om te zetten in een hobby en later in serieus werk, is prijzenswaardig en laat zien dat het niet gaat om je beperking en wat je niet kunt, maar dat het gaat om waar je goed in bent en plezier aan beleeft.

Inmiddels kent heel Nederland het fenomeen knikkerbaan en zitten meer dan een miljoen mensen voor de tv om een stel opgewonden BN’ers knikkers te zien rollen. De grote Jack van Gelder doet het commentaar.Wat is er namelijk gebeurd? Het succes van de broers bleef niet onopgemerkt binnen de tv-wereld en de mensen van producent Talpa waren er als de kippen bij om de knikkerbanen te exploiteren in hun programma Marble Mania. Als de broers er geld aan kunnen verdienen, dan moeten wij dat ook kunnen, zal John de M. gedacht hebben.

Even hadden de broers de illusie dat ze mee konden doen in het succes van Marble Mania. Er zijn gesprekken geweest met Talpa, zegt Jelle, maar we konden het niet eens worden over een vorm van samenwerken. Wat er achter de schermen is gebeurd en besproken weten we niet. Ook de goedgebekte Jack van Gelder kwam er niet uit toen hem dit in een talkshow gevraagd werd. Wat de broers nu hopen, is dat de populariteit van het tv programma ook goed is voor hen. Einde verhaal. Zo kan het dus gaan. De grote jongens gaan er mee aan de haal en de bedenkers blijven met lege handen achter.

Maar, uiteindelijk zal ook dit tv-programweer worden ingehaald door programma’s met nog meer opgewonden BN’ers, terwijl het YouTube kanaal van de broers nog vele jaren bezoekers zal trekken, die genieten van het ingetogen commentaar van Jelle.  Dat is een troost voor beiden.  

Dan nog over Corona. In de berichtgeving nu ook serieuze aandacht voor jongeren. Bijvoorbeeld voor jongeren die vorig jaar zijn gaan studeren en nog geen medestudent hebben ontmoet. Voor kinderen die al maandenlang hun clubjes, verenigingen en leeftijdsgenoten moeten missen, zich geïsoleerd voelen.

Heel goed dat daar nu aandacht voor komt en dat we ons realiseren wat dat voor hen betekent. Er is behoefte aan duidelijkheid: hoe moet het verder met school, met werk, met studeren, met stage, met de toekomst. Wethouders van meerdere kleine en middelgrote gemeenten doen een oproep  voor een “deltaplan jeugd”.  Daarbij gaat het niet alleen om geld, het gaat ook om creatieve oplossingen, om flexibel omgaan met bestaande regels en afspraken. Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, ondersteunt het plan van de wethouders en daagt iedere gemeente uit om te komen met een actieplan. Volgens hem kunnen snel stappen genomen worden om de huidige situatie voor jongeren te verzachten. Gemeenten zijn aan zet!

Hans Kuipers
www.scotwente.nl

085 – 4890374