Samen onderweg naar bereikbare expertise en betere ondersteuning.

Brenda Brouwer is onafhankelijk cliëntondersteuner (OCO) bij SCOT en tevens aanmeldondersteuner. Als cliëntondersteuner helpt ze mensen met zorgvragen verder. Daarnaast zorgt ze ervoor dat de zorg-gerelateerde vragen, die bij SCOT binnen komen, bij de juiste ondersteuners terecht komen. Zo zorgt zij ervoor dat cliënten naar tevredenheid ondersteund kunnen worden.

Van oorsprong is ze verpleegkundige en heeft ze verschillende functies mogen bekleden binnen het zorgdomein. Onder andere cliëntadviseur, meewerkend teammanager, planner, ambulante begeleiding ect.

De verschillende functies die ik gehad heb, werpen nu zijn vruchten af. Ik heb kennis van de wet- en regelgeving binnen verschillende zorgdomeinen. Daarnaast weet ik heel goed hoe de lijnen lopen en zo kan ik cliënten goed ondersteunen’, vertelt Brenda. ‘Maar ondanks dat ik hulp- en dienstverlenen erg leuk vind, merkte ik dat ik nog meer zou kunnen betekenen in een functie waarbij ik meer invloed kan uit oefenen op het verbeteren van het zorglandschap.’

Zodoende reageerde Brenda eind 2023 op een vacature voor ‘Regio Coördinator Uitvoering en Netwerk’ met betrekking tot het uitrollen van Gespecialiseerde Cliëntondersteuning in Oost-Nederland. Dit landelijke programma heet Metgezel. Al snel kon ze aan de slag!

‘Als onafhankelijke cliëntondersteuner bij SCOT zie ik regelmatig complexe zorgvraagstukken voorbij komen, waarbij het moeilijk is om de juiste zorg te organiseren. Wanneer er sprake is van een ernstige meervoudige handicap bijvoorbeeld, kan het zomaar zijn, dat er in het zorglandschap van nu, heel moeilijk passende (en nodige) zorg te vinden is. Schrijnend om te zien, dat mensen die zorg zo nodig hebben, soms tussen wal en schip vallen.’

En nu, in de rol van regio-coördinator voor Gespecialiseerde Cliëntondersteuning (GCO), kan Brenda een verschil maken.

Wat is Gespecialiseerde Cliëntondersteuning (GCO)?

Als zorg complexer wordt, bijvoorbeeld door meervoudige beperkingen of specifieke problematiek, is uiteenlopende kennis en specifieke expertise nodig. Deze mist nogal eens. Het zoeken naar en ontwikkelen van deze specifieke kennis is de laatst jaren gedaan op het gebied van zeer ernstige verstandelijke meervoudige beperkingen en hun naasten, niet- aangeboren hersenletsel en hun naasten, licht verstandelijke beperkingen en ernstige gedragsproblematiek en hun naasten, naasten van mensen met beperkingen en complexe problematiek en met eigen behoefte aan gespecialiseerde cliëntondersteuning en autisme en hun naasten.   Sinds 1 januari zijn zij samen verder gegaan als Metgezel. SCOT is alliantie partner van Metgezel voor de regio Oost. Opdracht is om gespecialiseerde clientondersteuning voor deze doelgroepen in elke regio beter de organiseren en kennis te verbreden Onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen Metgezel inzetten bij complexe casussen, ook kunnen cliënten rechtstreeks contact opnemen om te inventariseren of Metgezel hen verder kan helpen. Zie voor meer informatie www.jouwmetgezel.nl.  

Brenda is (samen met haar collega Susanne Drieënhuizen en Jacqueline Kollerie) verantwoordelijk voor het uitrollen van dit programma in Oost-Nederland. ‘Omdat de 5 pilots de afgelopen jaren zelfstandig gewerkt hebben, en nu samengevoegd zijn in de regio’s, zien we dat het belangrijk is om elkaar te leren kennen, te gaan samenwerken en intervisie momenten met elkaar te delen,’ vertelt Brenda. Daarom worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, voor de regiocoördinatoren maar ook de Gespecialiseerde Cliëntondersteuners (GCO-ers). ‘In eerste instantie werd er voorzichtig afgetast naar elkaars expertise, maar inmiddels zien we hele mooie ontwikkelingen.

De GCO-ers leren van elkaar, en weten elkaar te vinden bij vragen. Er wordt hier en daar al samengewerkt binnen een cliëntcasus, door GCO-ers met verschillende achtergrond of expertise. Ook de samenwerking met de reguliere cliëntondersteuners komt op gang. Het is mogelijk om een cliënt met een hulpvraag door de reguliere Onafhankelijke Cliëntondersteuners (OCO) te laten ondersteunen en hier samen te werken met een GCO-er of andersom. De opdracht vanuit VWS is dan ook om de kennis die in de diverse pilots is opgedaan door de GCO-ers zoveel mogelijk te integreren in de reguliere OCO.

Binnen de doelgroepen NAH en ZEVMB ligt dit anders; de GCO-ers die in deze pilots gewerkt hebben, hebben specifieke kennis die niet makkelijk te integreren is in de reguliere OCO. De komende 4 jaar gaan we met elkaar uitzoeken hoe hiermee omgegaan wordt binnen het programma Metgezel.

Aangezien Leren en Ontwikkelen enorm belangrijk is binnen dit programma, zijn er binnen de regio’s ook Regio Coördinatoren Leren & Ontwikkelen die het proces mede begeleiden; in Oost werken Brenda en Suzanne samen met Jacqueline op dit gebied.

We zien dat er veel GCO-ers zijn met veel kennis van specifieke probleemstukken. Wij brengen ze nu in contact met elkaar en het bestaande netwerk. Cliënten met complexe problematiek worden beter ondersteund en sneller voorzien van de juiste zorg. We creëren nu een enorm expertise-netwerk in Nederland. Erg mooi om aan bij te kunnen dragen.’

Heb jij vragen over zorg en begeleiding? Neem contact op met SCOT, wij staan je te woord en helpen je verder. www.scotwente.nl / info@scotwente.nl / 085-4890374.