Samenwerken op afstand voor het herstel van Diny

Bezorgdheid is duidelijk zichtbaar op het gezicht van Diny als ik met haar praat via Zoom. De vereiste afstand die we moeten houden door corona helpt niet mee voor het vertrouwen in een goede afloop. Gelukkig is Diny niet alleen vandaag, haar dochter en de huisarts praten mee. Diny en haar dochter vanuit huis, de huisarts vanuit haar praktijk.

Diny is een prachtige dame op leeftijd die in haar eigen huis woont. Toen ze getroffen werd door een hersenbloeding is ze in een diepe coma gekomen, waaruit ze na twee maanden is ontwaakt. Door de hersenbloeding en de coma werkte haar lichaam niet meer.

Nog voordat de coronamaatregelen van maart 2020 werden afgekondigd, is Diny begonnen met oefeningen om te herstellen. Door haar wilskracht en met hulp van haar kinderen, fysiotherapeuten en andere zorgmedewerkers werd haar lichaam langzaam weer krachtiger en kon ze steeds meer zelf.

Door corona was het voor de zorgmedewerkers van Diny moeilijk om volledige zorg te blijven bieden en daardoor ging de frequentie ervan naar beneden. Dit had een negatief effect op het herstel van Diny, die ervaarde dat haar lichaam niet meer herstelde maar juist begon af te takelen. Het was nodig een plan te bedenken om Diny te helpen.

Alle betrokken zorgmedewerkers, de zorginstelling, de fysiotherapeut en de huisarts hebben hiervoor de handen ineen geslagen en hebben bepaald wat de juiste en beste zorg voor Diny zou moeten zijn. Geheel op afstand, dus via bellen en Zoommeetings is een plan gemaakt. Dit is vervolgens met Diny en haar kinderen besproken. Vanuit de thuiszorginstelling is het verzoek gekomen aan SCOT, Stichting Cliëntondersteuning Twente, om mee te helpen zoeken naar Diny’s nieuwe thuis.

Ik vond al snel een mooie woonplek voor Diny. De zorginstelling die kan voorzien in de wensen en behoeften van Diny is vlak bij haar huis. Dit heeft als voordeel dat familie, vrienden en buren haar gewoon kunnen blijven bezoeken.

Diny woont nu een aantal maanden in haar nieuwe zorgappartement. Omdat de zorg nu zo dichtbij en beschikbaar is, kan ze beter worden geholpen met haar herstel dan toen ze thuis woonde. Corona heeft binnenkort helemaal geen invloed meer op haar herstel, want Diny heeft haar eerste vaccinatie al ontvangen en krijgt volgende week de volgende. Over een tijdje is zij beschermd tegen corona.

Dit verhaal klinkt als bevredigend met alleen maar positieve uitkomsten.
Toch kost het meer moeite om dingen voor elkaar te krijgen als je geen face-to-face contact met elkaar hebt. En dat geldt zeker voor de zorg. Een gesprek via Zoom of Teams is nu eenmaal zakelijker als even aan tafel samen afstemmen. Doorlooptijden worden langer en mensen zijn minder gemotiveerd om doelen te bereiken. Dat maakt dit verhaal in deze tijd uitzonderlijk en mooi.

Ben je net als Diny op zoek naar oplossingen om jouw situatie te verbeteren? Kunnen wij jou of je hulpverleners helpen een nieuwe zorgmanier voor je te vinden, zodat ook jij weer gelukkig in het leven kan staan?

Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Melissa Unal

Stichting Cliëntondersteuning Twente