Team Clientondersteuners SCOT breidt uit

Sinds kort is het team van SCOT uitgebreid met een nieuwe onafhankelijk cliëntondersteuner: Dianne Scheppink. Twentse, creatieve en muzikale Dianne is 58 jaar jong en woont samen met Jan in Enschede. Ze heeft 2 volwassen kinderen, houdt van gezelligheid en zingt in een klassiek koor: Ton sur Ton. Ze houdt van lekker eten met vrienden en familie en een feestje en bezoekt graag concerten en festivals.

Dianne is gestart in de ouderenzorg in de jaren ’80 en noemt het vanzelfsprekend dat ze als meisje in de zorg terecht kwam. Het was geen bewuste keuze maar door allerlei omstandigheden heeft ze toch de opleiding tot ziekenverzorgende gevolgd. Haar interesse voor het gedrag van mensen maakte dat ze koos voor de psycho-geriatrie. Ze behaalde haar SPH-diploma en ging werken bij de RIBW in de ouderenpsychiatrie, waar ze 19 jaar werkte in meerdere functies.  

Haar leven was echter ook erg druk. Door persoonlijke omstandigheden belandde ze in een burn-out en dat ziet ze zelf als een keerpunt in haar leven. Ze moest vaker keuzes maken die goed waren voor haarzelf. ‘Ik heb van die tijd veel geleerd en heb daar nu nog steeds baat bij. Dat merk ik vooral in contacten met anderen of in cliëntsituaties: ik was tot voor kort POH-GGZ bij een huisarts en daar kwamen zó veel mensen met burn-out klachten. Omdat ik ervaringsdeskundige ben en weet welk proces iemand doormaakt, kon ik de juiste vragen stellen. Live-events kun je bewust gebruiken en zelfs inzetten in je werk’.

SCOT kende ze al via Hans Kuipers en werkt naast SCOT nog aan een klein project via Wijkracht. Het is nog steeds belangrijk dat ze de balans bewaakt, het moet overzichtelijk blijven. ‘Cliëntondersteuner is wel een andere rol dan die van begeleider. Mijn kennis ligt vooral op het gebied van de GGZ en de complexere thuissituatie problematiek. Toch is mijn basis breed: als maatschappelijk werker werkte ik bijvoorbeeld ook met mensen met een niet-westerse achtergrond’.

De eerste kennismaking met alle mensen van SCOT viel net voor de feestdagen. ‘SCOT is zorgvuldig en betrokken. Ik heb de indruk dat ik ook mijn inbreng kan geven en mijn kennis kan delen en dat is voelbaar en merkbaar. Ook fijn dat er bij SCOT zoveel aandacht is voor het inwerktraject’. Ze is van nature een out-of-the-box denker, open-minded en ze denkt in mogelijkheden. Dianne legt graag verbindingen en dat deed ze vandaag door alle cliëntondersteuners te vragen iets mee te nemen voor de weggeefkast die bij de vergaderlocatie van de intervisiebijeenkomst staat. ‘Neem een pak pasta mee, wat maakt het uit!’

We zijn blij met een OCO vanuit Enschede en trots op de GGZ-kennis en het netwerk wat Dianne meebrengt. Met haar en met alle andere onafhankelijk cliëntondersteuners werkt SCOT aan professionalisering en wordt het fundament van deze netwerkorganisatie steeds weer verstevigd en uitgebouwd. Het blijft belangrijk dat iedereen weet dat cliëntondersteuning bestaat en weet welke belangrijke taak een OCO heeft: ondersteuning, advies en bemiddeling bieden aan elke Twentenaar die te maken krijgt met de zoektocht in de zorg. Professioneel, onafhankelijk en kosteloos.

Veel succes Dianne, we gaan vast nog veel van je horen!